Veel kritiek op KNKV na uitbreiding Korfbal League

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 17:32

Nadat bekend werd dat het KNKV door middel van loting Oost-Arnhem toe heeft gevoegd aan de Korfbal League kwam er op social media een overvloed aan kritiek. Meerdere korfballers, bekend en onbekend, schuiven hun mening niet onder stoelen of banken. Daarbij is er vooral kritiek op het proces. Maar bij bijvoorbeeld PKC/SWKgroep zijn ze ook kritisch op de uitbreiding op zich.

Laten we even terug gaan naar het begin. Op woensdag 22 april 2020 kregen alle verenigingen een duidelijke brief waarin de afwikkeling van de zaalcompetitie 2019/2020 uiteen werd gezet. In deze brief werd, op basis van behaalde resultaten, precies weergegeven welke ploegen degraderen en promoveren. Bij de play-downs tussen de nummer negen van de league en de verliezer van de hoofdklassefinale liepen ze echter tegen een probleem aan. Omdat deze twee ploegen in een verschillende klasse speelden, waren de resultaten niet te vergelijken en was het onmogelijk om een winnaar aan te wijzen. Daarom werd er besloten om beide ploegen, GG/IJskoudDeBeste en KCC, samen met Dalto/Klaverblad verzekeringen toegang tot de Korfbal League 2020/2021 te geven. Gevolg was dat de League werd uitgebreid naar 11 ploegen en dat de beste nummers 7 van de onderliggende klassen niet degradeerden.

Na dit besluit was er wel van meerdere kanten kritiek op het spelen met 11 ploegen in de League. Over de manier waarop het besluit werd genomen werd overwegend positief gereageerd. Op de achtergrond zijn er blijkbaar toch meerdere verenigingen geweest die het besluit hebben aangevochten. Zo kwam eerder het bericht dat KIOS (N), KV Apeldoorn en NKC’51, met succes hun degradatie aan hadden gevochten. Later kwam ook het bericht dat op initiatief van CKV Nieuwerkerk  de League toch naar 12 ploegen werd uitgebreid en dat er door middel van loting werd gekozen wie dat zou zijn.

Op deze laatste twee beslissingen kwam vervolgens de meeste kritiek. Dit omdat het er nu op leek dat het niet meer op basis van resultaten was, maar op basis van wie het hard schreeuwt en/of geluk heeft. En bovendien was er bij iedereen verbazing dat de bond terug kwam op hun eerdere, goed onderbouwde, beslissingen. Vanuit de kant van PKC/SWK groep kwam gisteren ook kritiek op het spelen met 12 ploegen. Voorzitter Bertjan Scheepbouwer laat aan AD/De Dortenaar weten dat hij zich ernstig zorgen maakt over het volle programma.

In de bondsraad van afgelopen 27 juni wordt door voorzitter Rob Meijer het hele proces en alle beslissingen uitvoering toegelicht. Het toekennen van de protesten blijkt het resultaat te zijn van andere verenigingen die juist vrijwillige degradatie aan hebben gevraagd. Hierdoor kwam er ruimte om aan te vullen zoals het KNKV altijd doet in dit soort gevallen. Ook geeft Meijer aan dat er geprobeerd is om met deze beslissingen de verenigingen zoveel mogelijk tegemoet te komen en dat alle beslissingen met goede bedoelingen zijn gemaakt. Bovendien hebben ze ook geluisterd naar de kritiek die er was op het spelen met 11 ploegen in de League en geeft hij aan dat een grote meerderheid van de League clubs sowieso al voor uitbreiding van de League was. Meijer zegt in zijn openingswoord ook nog iets over alle kritiek op social media: ‘Je krijgt vrij snel het hele land over je heen na welke beslissing ook. Soms kan het in mijn ogen wel wat genuanceerder en fatsoenlijker.’

We moeten natuurlijk ook wel rekening houden met het feit dat we in een extreem uitzonderlijke situatie zitten waar geen plan ooit voor geschreven is. Duidelijk is wel dat er voor de toekomst wordt vastgelegd dat bij een soort gelijke, uitzonderlijke situatie de competitie als niet gespeeld zal worden geschouwd. Dit om soortgelijke taferelen in de toekomst te voorkomen.

Het zal voor nu afwachten zijn wat de gevolgen zijn voor de competitie indeling en of er nog meer verenigingen zullen zijn die protest gaan aantekenen tegen hun degradatie. De bond heeft zichzelf in ieder geval in een lastig situatie geplaatst en zal goed moeten kijken hoe de zaalcompetitie van 2020/2021 moet worden ingericht. Wordt ongetwijfeld vervolgt.

Bron: KNKV Bondsraad 27 juli, website CKV Nieuwerkerk, website NKC'51, website KNKV.nl

Kijk hier de bondsraad van 27 juni terug vanaf het punt waar de beslissingen worden toegelicht:

Foto: Getrude de Vries Korfbalfoto.nl