Korfbal League toch naar twaalf ploegen

Gepubliceerd op 23 juni 2020 om 23:38

Het KNKV laat vandaag weten dat de Korfbal League komend seizoen uit twaalf ploegen bestaat. Hiermee maken ze een wijziging in hun eerdere beslissing om met elf ploegen te gaan spelen. Na loting is besloten dat Oost-Arnhem, en dus niet Nieuwerkerk, dit twaalfde plekje gaat innemen.

Enige tijd nadat de competitie werd stil gelegd vanwege het corona virus maakte het KNKV middels een uitgebreide beschrijving bekend wat de consequenties waren voor de verschillende clubs en competities. Daarbij werd besloten om met elf ploegen de korfbal league in te gaan. Deze keuze was toen goed onderbouwd en was op basis van resultaten op een objectieve manier genomen.

Al snel na de bekendmaking was er hier en daar wel wat kritiek te horen over de elf ploegen. En natuurlijk was deze kritiek ook wel goed onderbouwd. Het feit dat er elk weekend één ploeg niet speelt. Met als resultaat ook een scheef lopende stand, was voor veel Korfbal League clubs een situatie waar ze niet op zaten te wachten. Vanuit gesprekken die Korfbal-Kijken.nl heeft gehad met Dennis Doves (KZ/Thermo4U) en Edwin Bouwman (Dos’46) kwamen ook deze zelfde signalen. Zij gaven ook meteen al aan het erg vreemd te vinden dat er niet voor gekozen is om naar twaalf clubs te gaan.

Vandaag komt het KNKV dus toch terug op hun eerdere beslissing. Op hun site zeggen ze: 'Het Bondsbestuur is tot de conclusie gekomen dat een volwaardige competitie, zonder telkens een vrije speelronden voor één van de teams, beter aansluit bij de ambities in de hoogste competities en tot een kwalitatief meer hoogwaardige competitie leidt.' De manier waarop ze besloten hebben dat Oost-Arnhem, en dus niet Nieuwerkerk, nu naar de League gaat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Dit is namelijk met een loting beslist. Bij de beslissing om Dalto/Klaverblad verzekeringen en KCC te laten promoveren werd er nog op basis van resultaten een beslissing gemaakt. Als ze dat nu hadden gedaan was het Nieuwerkerk geweest die recht had op het twaalfde plekje (Nieuwerkerk 22 punten uit 14 wedstrijden, Oost-Arnhem 20 punten uit 14 wedstrijden).

Na dit seizoen gaat de League meteen weer terug naar 10 clubs. Dit betekent dus dat er een zware degradatie zal zijn. Hoe deze er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Het doorschuiven van Oost-Arnhem heeft ook consequenties voor alle competities onder de League. Omdat er ploegen moeten worden doorgeschoven. Daarnaast werd deze week ook bekend dat een aantal ploegen met succes hun degradatie hebben aangevochten. Het KNKV moet nu dus aan de slag met het opstellen van een vernieuwde zaalindeling voor het seizoen 2020/2021.

Bron: KNKV.nl