Geen Korfbal tot 31 maart. Wat gaat er nu gebeuren?

Gepubliceerd op 14 maart 2020 om 21:26

Donderdag maakte het KNKV bekend dat er tot en met 31 maart geen wedstrijden worden gespeeld. Daarnaast kwam het advies om trainingen en bijeenkomsten niet door te laten gaan. Wat betekent dit voor de competitie?

Begin komende week maakt het KNKV bekend wat de gevolgen zijn van hun besluit. Dat het haast onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, dat lijkt een feit. Maar welke opties zijn er?

Korfbal League

De situatie nu is als volgt: Speelronde 18 en alle play-offs vallen binnen de termijn. De finale op 4 april kan in theorie gewoon door gaan. Ervan uitgaande dat de einddatum 31 maart blijft en het op dat moment ook al verantwoord is om de finale (al dan niet met publiek te spelen). Als dit het geval is zal er wel moeten worden besloten wie de finale gaan spelen? Het niet laten doorgaan van speelronde 18 lijkt dan een heel logische keuze, aangezien alle belangrijke beslissingen al gevallen zijn. Dan zou het eventueel een optie kunnen zijn om één play-off (eigenlijk dus een halve finale) te spelen op donderdag 2 april. Maar dan zouden de spelers daar in principe ongetraind in gaan. Een tweede oplossing zou een soort toernooi zijn waar op één dag eerst twee halve finales en later de finale gespeeld wordt. Ten derde zou het natuurlijk ook kunnen dat het KNKV besluit om simpelweg de nummer één en twee tegen elkaar te laten spelen.

In alle bovenstaande scenario's  gaan we ervan uit dat het corona virus tegen die tijd weg, of in ieder geval veel minder is. Aangezien dit niet heel realistisch lijkt, kunnen we ook zeker niet uitsluiten dat de finale in Ahoy helemaal niet door gaat. Dan moeten de wedstrijden of uitgesteld worden, of er wordt, net als in België, besloten om de huidige stand als eindstand te nemen.

Hoofdklasse en play-downs

Ook in de hoofdklasse kunnen de play-offs, maar ook de Hoofdklasse finale niet doorgaan zoals gepland. Ook hier zal naar een gepaste oplossing gezocht moeten worden. De meest werkbare optie lijkt om de beide nummers één meteen een finale te laten spelen. De winnaar promoveert en de verliezer speelt nog één wedstrijd tegen de nummer 9 van de Korfbal League, in dit geval GG/IJskoud de Beste. Op deze manier hoeven er maar twee wedstrijden ingehaald te worden. Het zou kunnen dat het KNKV kiest om het hele programma gewoon later te spelen maar dan zou alles wel heel veel uitlopen. Met eventueel drie play-off wedstrijden, de finale en dan nog eventueel drie play- down wedstrijden, zou het om zeven wedstrijden voor één ploeg kunnen gaan. Die kan je dus ook niet in korte tijd laten spelen.

Wedstrijd- en breedtesport

Voor de wedstrijd- en breedtesport moeten we er ernstig rekening mee houden dat de afgelaste wedstrijden niet worden ingehaald. Ten eerste zal het voor het KNKV een enorme onderneming zijn om alles in te plannen. Daarnaast zal het voor veel verenigingen ook lastig worden om extra zaalhuur te regelen. Zowel qua ruimte als financieel. Wat het KNKV dan besluit qua eindstand en promotie en degradatie is gissen. Aangezien het grootste deel van de competitie gespeeld is, zou de huidige stand als eindstand genomen kunnen worden. Maar ook alleen naar de eerste helft van de competitie kijken, iedereen heeft dan één keer tegen elkaar gespeeld, zou een optie kunnen zijn. Tenslotte zou het KNKV ook kunnen beslissen om de huidige competitie helemaal als ongeldig te verklaren en niemand te laten promoveren of degraderen.

Wat het KNKV uiteindelijk besluit weet op dit moment nog niemand. Dat dit een impact gaat hebben op korfballend Nederland lijkt wel zeker. We wachten het af.

Bron: KNKV.nl