Nederlandse teams domineren eerste dag Korfbal Challenge

Gepubliceerd op 28 december 2019 om 11:03

Op de eerste speeldag van de Korfbal Challenge 2019 werd eens te meer duidelijk hoe dominant Nederland is en blijft in de Korfbalsport. Het meest tekenend was de ruime overwinning (34 - 16)  van Talent TeamNL op China, de nummer 4 van het afgelopen WK.

Hoofdtoernooi

Bij het hoofdtoernooi was het eerst de beurt aan Talent TeamNL, het U21 team van oranje. Zij namen het op tegen het China van Ben Crum. Vooraf leek dit toch een mooi affiche waarbij zelfs de commentator, Jacco van den Boogaart, toegaf vooraf toch gerekend te hebben op een overwinning van China. Niets bleek echter minder waar. China werd totaal overklast door de Nederlandse talenten. Daarbij moet wel genoemd worden dat China in vergelijking met het WK niet alle belangrijke spelers in het veld had staan. Zo was Jing Zhao, ze werd nog topscoorder op het WK met 39 goals, niet van de partij.  Ook Yongbin Yang en Jingyi Yin, die op het WK nog een belangrijke rol hadden, waren er niet bij. Misschien gaat het dus te ver om te zeggen dat China geen niveau heeft. Maar we kunnen in ieder geval zeggen dat er in de breedte nog een hoop werk aan de winkel is. Bovendien was het ook duidelijk dat Talent TeamNL gewoon een hele goede wedstrijd speelde. Als team haalde zij over de hele wedstrijd een scoringspercentage van 30%. En als je daarbij dan ook nog een reboundpercentage van 69% haalt is het verschil natuurlijk snel gemaakt.

Het 'grote' TeamNL nam het op tegen de Diamonds, oftewel België. Hier leek ook een monsterzege in de maak na een 7 - 0 begin van Nederlandse kant. Toch wisten de Belgen het tij te keren en was bij een 13 - 10 ruststand de schade redelijk hersteld. Toch konden zij het gat nooit helemaal dichten en eindigde de wedstrijd in een 25 - 20 eindstand. Zonder al te goed te spelen kon het Nederlands team aangevuld met wat 'stagiaires' de Belgen dus vrij gemakkelijk de baas blijven.

Talenten Challenge U19

Ook bij de talenten Challenge was Nederlands zeer dominant. Aan de U19 challenge doen de teams van België, Engeland, Tsjechië en Duitsland mee. Naast deze landen teams spelen de Nederlandse regio teams hier ook mee. Het gaat dan om Oost, West, Noord, Zuid en Noord-West. Alle wedstrijden van de Nederlandse regio teams tegen een buitenlands team werden gewonnen door de teams uit Nederland. Het lijkt er dus ook niet op dat er bij de jeugd enige verandering aan zit te komen.

Programma zaterdag 28 december

Vandaag kunnen we hopelijk wat spannendere wedstrijden zien. Door het verlies van China en België spelen zij alleen nog maandag tegen elkaar voor de 5e en 6e plaats. Talent TeamNL gaat met PKC/SWKgroep uitmaken wie er naar de finale gaat. Ook TeamNL en Fortuna/Delta logistiek spelen vanavond tegen elkaar met als inzet een finale plaats. Beide wedstrijden zijn via Korfbal-Kijken.nl live te zien.

Bron: Livestreams KNKV Korfbal Korfbal.nl Event App

Foto: Getrude de Vries Korfbalfoto.nl