De nieuwe spelregels, een eerste evaluatie: Twee scheidsrechters

Gepubliceerd op 16 november 2019 om 13:00

Inmiddels is iedereen wel op de hoogte van de spelregels experimenten die dit jaar in de Korfbal League plaats vinden. Heel kort gezegd hebben we het natuurlijk over de groene kaart, eigen strafworp nemen, en de twee scheidsrechters. Na de eerste speelronde is het goed om een te kijken hoe de regels in de praktijk uitpakten. Daarvoor hebben wij ook even geïnformeerd bij de directeur van het KNKV, Kees Rodenbrug. In dit laatste artikel: Twee scheidsrechters.

Vooraf zag het merendeel wel het nut in van deze regel. Enige probleem was, waar halen we de scheidsrechters vandaan? In de praktijk zagen we dat twee koppels intact zijn gebleven. De koppels Luttik/Kok en Buis/Meijer zijn nog samen. Enige verschil hier is dus dat de assistent scheidsrechters zijn gepromoveerd tot scheidsrechter. Deze twee assistenten zijn dus vaardig genoeg bevonden om als scheidsrechter in het veld te staan. In de andere wedstrijden stonden er dus nieuwe koppels in het veld. Overal zag je dat het even wennen was. Maar eigenlijk is het vooral heel logisch dat de ‘tweede’ scheidsrechter ook gewoon dicht bij het spel loopt, in tegenstelling tot eerst, waarbij de assistent van ver de situatie moest inschatten.

Het is lastig om het effect van de twee scheidsrechters te meten. Je kunt dus moeilijk vaststellen of het een meerwaarde is. Toch lijkt het gevoelsmatig heel logisch dat het beter zou moeten zijn. Feit blijft echter dat er altijd situaties zullen blijven die twijfelachtig zijn. Dan kun je zes scheidsrechters het veld in sturen. Het blijft lastig om dan een keuze te maken. Laten we vooral afwachten hoe het zich ontwikkeld en misschien kunnen we dan wel, als is het dan meer op basis van gevoel, vaststellen dat er minder arbitraire fouten worden gemaakt.

Het gevaar is dat beide leidsmannen een verschillend oordeel kunnen geven op één situatie. Maar slechts een enkele keer was er onenigheid tussen de scheidsrechters. Wanneer ze beide iets anders zagen, werd dat heel natuurlijk en snel opgelost. Daar was duidelijk over nagedacht en goed mee geoefend. Bovendien waren deze situaties schaars en daarnaast kwam dit eerder, met de assistent scheidsrechter, ook al voor. In een korte nabespreking op de site van Top/SolarCompleet geeft Mick Snel aan dat het nog wel een beetje wennen was "Je merkte dat ze toch een beetje hun eigen fluitstijl bleven hanteren. Dat was af en toe wat verwarrend." Een andere puntje van kritiek komt pas aan de orde als straks de Hoofdklasse ook weer gaat beginnen. Want al die scheidsrechters moeten toch ergens vandaag komen. Waar eerst vijf hoogwaardige scheidsrechter nodig waren voor de Korfbal League, zijn dat er nu tien. Of, als we dan de al bestaande koppels niet meerekenen, in ieder geval acht. Dit zal linksom of rechtsom toch ten kosten gaan van het scheidsrechtersniveau in de Hoofdklasse. We gaan zien hoe dit uitpakt in de praktijk.

Terugkijkend op de eerste speelronde was Kees Rodenburg tevreden over alle drie de spelregelexperimenten. "Natuurlijk zijn er verbeterpunten maar daar wordt aan gewerkt." Hij voegt daar nog aan toe dat dit ook eigenlijk altijd wel geldt voor zowel spelers, coaches als arbitrage. Wij blijven de komende weken in de gaten houden hoe de experimenten zich ontwikkelen en welke invloed dit heeft op het spel.

Bron: Kees Rodenburg. Livestreams van de Korfbal League wedstrijden. kvtop.nl