De nieuwe spelregels, een eerste evaluatie: Groene Kaart

Gepubliceerd op 15 november 2019 om 20:49

Inmiddels is iedereen wel op de hoogte van de spelregel experimenten die dit jaar in de Korfbal League plaats vinden. Heel kort gezegd hebben we het natuurlijk over de groene kaart, eigen strafworp nemen, en de twee scheidsrechters. Na de eerste speelronde is het goed om een te kijken hoe de regels in de praktijk uitpakten. Daarvoor hebben wij ook even geïnformeerd bij de directeur van het KNKV, Kees Rodenbrug. In dit eerste artikel: De groene kaart.

Bij één van de vijf wedstrijden werd de groene kaart gegeven. Richard Kunst had de twijfelachtige eer om de eerste korfballer ooit te zijn, die deze groene kaart ontving. Iedereen was het er wel over eens dat het een vreemde overtreding was, ook al was de actie van Thomas Reijgersberg ook niet helemaal normaal. Wij vroegen aan Kees Rodenburg hoe het nu precies zit. Wanneer wordt welke kaart gegeven? Is geel nu eerst groen of nog steeds geel? Zijn antwoord was duidelijk:  “wanneer normaal gesproken de gele kaart zou worden gegeven is dat nu nog steeds van toepassing. Geel blijft geel. Echter voor de overtredingen die daar net niet aan voldoen kan nu groen worden gegeven.” Zoals Rodenburg ons vertelde in zijn video met uitleg, kan de kaart worden gegeven voor wangedrag, grof inspringen en rare taal. Als je de overtreding van Kunst als een bewuste fysieke overtreding ziet, zou dus eigenlijk geel op zijn plaats zijn geweest. Maar het lijkt erop dat iedereen hier groen ook voldoende vond. Reijgersberg zelf gaf bovendien aan dat hij de groen kaart niet nodig vond.

Het idee achter de groene kaart is natuurlijk het zogenaamde ‘lik op stuk beleid’. De ploeg ondervindt meteen hinder van de kaart en de tegenpartij kan er dus meteen voordeel uit halen. Het is interessant om te kijken wat voor invloed de groene kaart van Richard kunst had op de wedstrijd. De kaart viel bij een stand van 14 – 12. In de vijf minuten dat Kunst aan de kant staat scoort Fortuna drie keer tegen over twee goals van PKC. Op het moment dat hij weer het veld in mag, staat het dus 17 – 14. In dit geval heeft Fortuna dus niet echt kunnen profiteren van de groene kaart. Daarbij moeten we er wel rekening mij houden dat PKC natuurlijk met van den Goorbergh een meer dan prima vervanger aan de kant had staan. Niet alle teams hebben deze luxe. In die gevallen zou het dus goed mogelijk kunnen zijn dat het de ploeg meer pijn doet.

De fans, en dat met name de verschillende ‘harde kernen’ hebben de groene kaart met open armen ontvangen. Tijdens meerdere wedstrijden was er vanaf de kant een luid ‘Groen!’ te horen. In sommige gevallen werd de kaart zelfs vanuit het publiek getoond. Los van dat het net een aflevering van Lingo leek, getuigd dit niet echt van sportiviteit. Laten we hopen dat dit nog de nieuwigheid was en dat dit geen normale gang van zaken wordt.

Dan was er ook nog even gedoe over wel of niet blijven zitten. Hierover zegt Rodenburg: “de speler is inderdaad verplicht  om 5 minuten te blijven zitten. Afkoelen duurt een kwartier, dus dit is geen enkel probleem. Er is bewust niet voor een ‘strafbankje’ gekozen. Tijdens het experimenteren hiermee bij de laatste Korfbal Challenge waren de reacties hierop uitermate negatief”.

Bron: Kees Rodenburg & Livestream Fortuna/Delta logistiek

Foto: Marco Spelten Korfbalfoto.nl