Voorbeschouwing Finale EK onder 21

Gepubliceerd op 19 oktober 2019 om 09:34

Vanmiddag om 15.30 uur wordt in Prostějov, Tsjechië de finale van het EK voor spelers onder 21 gespeeld. Zoals verwacht spelen Nederland en België de finale. Wat kunnen we verwachten van de finale?

Beide teams winnen met overmacht alle eerdere wedstrijden. Gezien de uitslagen in de halve finales moeten we constateren dat in deze leeftijdsklasse de Belgen en Nederlanders een erg grote voorsprong hebben op de rest. Nederland bereik de finale met een doelsaldo van +95 over alle eerdere wedstrijden. Het team van België doet het wat dat betreft iets minder maar is met +70 ook zeer dominant geweest. Duidelijk is dat de rest van Europa nog flinke stappen moet maken om aansluiting te vinden.

Maar wat kunnen we dan zeggen over de verhoudingen tussen Nederland en België? Als we even terug denken aan het WK onder 19 in augustus van dit jaar, herinneren sommige van ons de finale nog wel. In een zeer spannende finale trok Nederland toen aan het langste eind (19 - 18). Dit was na lange tijd weer eens een echte spannende Nederland - België met alles wat je van een dergelijke wedstrijd verwacht.

Van dat onder 19 team van Nederland zijn er bij dit toernooi echter geen spelers aanwezig. Bij de belgen zien we wel meerdere spelers terug. Lars Huppertz en Siebe de Ley, die in eerder genoemde finale samen 11 keer scoorden, zijn er nu ook bij. Maar ook andere spelers als Famke Wuyts, Arne Van Damme en Lisa van Gorp zijn ook op beide toernooien aanwezig. De Belgen hebben dus een jong team, met daarbij ook een speler als Jarre de Ley die ik ook ervaring heeft in het 'grote' België.

Betekent dit dan dat de Belgen het de Nederlanders moeilijk kunnen maken? Je zou eerlijk gezegd verwachten van niet. Nederland kan een volledig team opstellen met spelers met ervaring in de Korfbal League. Meerdere spelers verwachten we dit seizoen zelfs in de basis bij hun teams. Realistisch gezien zou Nederland dus sterker moeten zijn. De Belgen zullen moeten pieken om te kunnen verrassen. Maar met dit team is dit zeker mogelijk. Iedereen werkt hard voor elkaar en België kan over alle schijven scoren. Bovendien kan met de spanning van een finale alles gebeuren.

Laten we hopen op een minstens net zo spannende wedstrijd als tijdens het WK U19. De wedstrijd begint vanmiddag om 15.30 uur en je kunt deze en de andere wedstrijden van vandaag hier bekijken.