Experimentele spelregels Korfbal League bevestigd

Gepubliceerd op 17 oktober 2019 om 19:59

Op Facebook verschenen de afgelopen tijd een aantal berichten over experimentele spelregels in het komende Korfbal League seizoen. Een officieel bericht vanuit het KNKV bleef echter uit. Na contact met het KNKV bevestigen zij dat er inderdaad experimentele spelregels gaan komen.

Het officiële nieuwsbericht van het KNKV moet nog komen maar uit het bericht op Facebook kwamen de volgende 3 spelregelexperimenten naar voren.

De groene kaart

Er wordt een extra straf optie toegevoegd, de groene kaart. Deze groene kaart betekent een tijdstraf van 5 minuten. Daar hoort dus een verplichte wissel bij. Bovendien kost het nog een wissel als de coach de betreffende speler na de tijdstraf weer in het veld wilt brengen. Het idee is dat een gele kaart vaak als te zwaar wordt gezien en dat bovendien de straf, een schorsing, in het voordeel van een concurrent is en niet van de ploeg waar op dat moment tegen gespeeld wordt.

Twee scheidsrechters

Bij elke wedstrijd worden er twee 'gelijkwaardige' scheidsrechters aangewezen. Het gaat dan dus om twee scheidsrechters van het hoogste niveau. Het idee hier achter is dat er op dit moment te veel gevraagd wordt van de assistent-scheidsrechter iets waar hij/zij niet voor opgeleid is.

Eigen strafworp

De laatste spelregel wijziging gaat over het nemen van de strafworp. De strafworp moet genomen worden door de speler/ster waarop de overtreding is gemaakt. Het IKF is van mening dat dit de gelijkwaardigheid bevorderd.

Kritiek

Op Facebook is er veel kritiek op de spelregelexperimenten.  Meerdere gebruikers uiten hun ongenoegen. Slecht sporadisch is er een positieve opmerking te vinden. Ook korfbalgoeroe Ben Crum is kritisch. Hij zegt dat gelijkwaardige scheidsrechters niet bestaan. Over het nemen van de eigen strafworp zegt hij: 'Deze regel is volstrekt overbodig.' Het gaat naar zijn idee alleen om het naar buiten laten zien dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen.

update 17 oktober 22:30 uur : Inmiddels zijn de spelregelexperimenten ook op Korfbal.nl bevestigd.

Bron: Facebook